Seks ting jeg lærte mine første 90 dager som college student

Harald og venner fra PLU på sykkeltur i Vancouver, Canada
Harald og venner fra PLU på sykkeltur i Vancouver, Canada

NORAM sendte i 2015 ut 13 studenter for å ta en bachelor på college i USA. Ikke alle er like flinke til å holde kontakten, men NORAM har hatt god kontakt med en som trivdes veldig godt på sitt studiested. Han ville takke for hjelpen han fikk gjennom NORAM, og ingenting gjør oss mer glad enn det!

Vi oppmuntret han til å skrive om sin erfaring, og det vi fikk er en herlig og ekte tekst om hva han har lært på sine første 90 dager som college student.

Harald Overå er fra Grimstad og studerer business administration på Pacific Lutheran University. Han spiller fotball (soccer) og har allerede fått mange venner, reist utrolig mye og utnyttet tiden sin veldig godt.
Ikke alle får muligheten til å være på utveksling  på videregående, men Harald fikk ett år i Nebraska, noe som pirret hans interesse for videre studier i USA. PLU skilte seg raskt ut, og med hjelp fra NORAM fikk vi sendt avgårde en søknad.


 

Haralds første 90 dager ved Pacific Lutheran University

Om skolen:

Harald på Pacific Lutheran University
Harald på Pacific Lutheran University

Pacific Lutheran University er et universitet i staten Washington nordvest i USA. Skolen har et samarbeid med Norge-Amerika Foreningen og har en stor norsk tilknytting. PLU er veldig stolt av sin norske tilhørighet, skolen ble startet for 125 år siden av nordmenn som emigrerte her. Eksempler på dette er at man kan studere «Scandinavian Studies» på skolen, som en av få studietilbud i USA, det er et kulturelt senter for skandinavisk kultur på skolen, og skolen generelt har stor kunnskap om skandinavia. Dette gir muligheten til å føle seg hjemme, selv om en er langt hjemmefra. Dette var viktig for meg når jeg valgte skole, at skolen min kunne noe om hvor jeg er fra, sånn at de kan veilede meg og min utdanning best mulig.

Norge, utenfra og inn:

Når en forlater Norge for å studere i et annet land, er det en ganske spesiell følelse. En er langt hjemmefra, bor i en annen kultur, og snakker et annet språk. Personlig har jeg begynt å fundere mer og mer på hvor jeg kommer fra, hva vi gjør i Norge og hvordan vårt samfunn henger sammen. En av de tingene jeg nyter mest med å være student i utlandet er nettopp dette, muligheten til å få et større verdensperspektiv, samt lære seg til å forstå konjunkturene og mekanismene i hvordan verden henger sammen i forhold til sin egen kultur.

Effektivisering og struktur:

Universitetsfag læres bort i høyere hastighet enn fag på videregående. Det kan virke overveldende, vanskelig eller problematisk å studere på engelsk, men det er viktig å bare hoppe i det. Effektivisering og struktur er viktig, både for å få en god oversikt over fagene, samt at en har tid til andre ting som trening og sosiale aktiviteter. En nyttig ting for meg er å lage en ukeplan, hvor jeg kartlegger når forskjellige skoleoppgaver må gjøres. Det er stor fleksibilitet og valgfrihet i forhold til fag her på PLU, noe som gir muligheten til å sette sammen sin eget «utdanningspakke». Jeg studerer Business og Kinesisk her på skolen fordi jeg synes det er en interessant fagkombinasjon som passer bra sammen. Jeg lærer generelt om Business, samt mer spesifikt om Kinesisk kultur, språk og tradisjoner.

Fremtidsblikk og skolehverdag:

En karakteristikk av studieløpet her i USA er fokuset på mer enn bare fagene. Klassestørrelsene er mindre enn i Norge, med større mulighet til kommunikasjon med lærer og ved dette bedre læringsforhold. Klassene her fokuserer i stor grad på praktiske aspekter som internships, networking og sosialt arbeid ved siden av studiene. Dette er i tillegg til teorier, og gjøres for å styrke «pakken» du selger til en fremtidig arbeidsgiver. For meg er det utrolig spennende å kunne vite at jeg har alle mulighetene åpne, at verden åpner seg mer og mer, og at jeg føler jeg kan lykkes her på PLU.

Lokal tilhørighet og kultur:

Her ved Garibaldi Lake i Whistler, Canada
Her ved Garibaldi Lake i Whistler, Canada

PLU ligger i det nordvestlige distriktet «Pacific Northwest». Dette geografiske området er dannet av statene Idaho, Oregon og Washington i USA og British Columbia i Canada. Ved min første måned, har jeg fått reist en del rundt i nærområdet. Jeg har vært i Seattle, statens største by, og besøkt Vancouver som ligger i Canada.

Seattle er en veldig spennende metropol, med mye spennende kulturliv, restauranter, natur og byliv. Vi var på Matoma-konsert i Seattle fredag 16. oktober, noe som var utrolig gøy! Etter konserten var vi i byen hele helgen, spiste fiskemiddag på Pike Place, et kjent fiskemarked i Seattle, samt utforsket lokale severdigheter.

En annen spennende utflukt fant sted i Vancouver, Canada hvor vi reiste på bursdagen min. Vi dro nordover til OL-byen fra 2010, en 4-timers tur fra Tacoma hvor skolen vår ligger. Byen var utrolig unik, med en mix av scenisk natur, buldrende byliv og spennende impulser. Vi leide sykler og utforsket bylivet i strålende vær hele lørdagen. på Søndagen dro vi opp til Whistler og gikk tur i fjellet, til en stor innsjø som het Garibaldi Lake.

Harald-Ferdinand A. Overå
– Collegestudent ved Pacific Lutheran University


Har du lyst til å studere i USA som Harald?

Se NORAMs samarbeidsskoler, alle skolene tilbyr stipend til norske studenter, og mange steder kan du begynne rett på sophomore året!
Ta kontakt om du har spørsmål, eller om du vil bestille veiledningstime. Kanskje dette er deg neste år?