9 ting å huske når du er på universitet i USA

I likhet med mange studenter på St. Olaf – og nesten alle nordmenn som vil studere der – hadde heller ikke jeg bodd i Minnesota før jeg begynte på universitetet der. Jeg var en av mange som hadde bestemt seg for å studere tusenvis av kilometer unna mitt hjemsted og måtte finne ut av det meste selv.

Her har jeg laget en kort liste med tips for å hjelpe dem som også vil gjøre det samme. Denne listen er basert på mine erfaringer som student på St. Olaf College i Minnesota, men den kan sikkert være nyttig for mesteparten av universiteter i USA.

1.- Bli med i en klubb

Er du interessert i noe? Fantastisk! Det er sannsynligvis mange andre folk som også liker det. I klubber er den lettere å få venner på et nytt sted. Idrett er spesielt viktig for mange amerikanske universiteter, og hvis du er god i sport, er det mulig å få stipend for å delta på et universitet-lag.

2.- Forbered deg selv på klassedeltakelse

Karakteren din består både av eksamener (det er vanligvis to eller tre av disse per kurs) og deltakelse. I det første året – når kursene har opptil 100 studenter – er det siste kanskje ikke så viktig. Når du derimot kommer videre og gruppene blir mindre, blir det vanskeligere å gjemme seg bort. Hvis du snakker minst en gang hver time, bør det være lett å få en «A» for deltakelsen.

3.- Undersøk hvor lang reisen er

Det virker kanskje som en kul idé å kjøre til Florida på den første ferien din, men det går ikke alltid som planlagt. USA er veldig stor; man kan reise i tre timer og fremdeles være i den samme delstaten. Med mindre du ikke sover, aldri spiser og kjører veldig fort, kan du greie en tur fra New York til Florida og tilbake på fire dager. Prøv å finne steder å besøke i nærheten av der du bor. Hver delstat har sine egne nasjonalparker eller festivaler, så det er lett å finne noe morsomt å gjøre.

4.- «Gratis» er det beste ordet i verden

Det kan være hva som helst: mat, klær, filmer, binders – hvis det er gratis, kommer det studenter. Hybler kan ofte huse en rekke arrangementer som filmkvelder (med pizza) og kunst og håndverk (med småkaker og sjokolade), og disse begivenheter er en god måte å ha det gøy på uten å bruke penger.

5.- Prøv nye retter

Tro meg: jeg spiste kun pizza og agurk i en hel måned. Livet er bedre med litt variasjon. USA er mer enn bare hamburger og pølse; den er et sted hvor mange forskjellige kulturer kommer sammen og bringer maten sin med. Mat er en viktig del av hvordan vi opplever kultur, så når du er i USA, prøv ny mat!

6.- Snakk med romkameraten din

Selv om det bare er «God morgen» og «God natt,» er det en god idé å snakke med personen (eller personene) du bor hos hver dag. De trenger ikke å være din beste venn, men du må kunne snakke med romkameraten om problemene som kommer opp.

7.- Be om hjelp

Mange amerikanske universiteter har sentre som hjelper internasjonale studenter med skriftlig- og muntligengelsk. Ikke vær redd for å bruke dem – du er her for å lære.

8.- Prøv å kjøpe tekstbøker før du kommer på campus

Nye bøker fra campusbokhandelen koster skjorta og det hvite ut av øyet. Skaff deg bøkene før du ankommer eller kjøp dem brukt. Det er også en god idé å sjekke biblioteket. På St. Olaf kan for eksempel lærerne reservere bøker slik at studentene i klassen deres kan få tilgang til dem når som helst.

9.- Slapp av

Uansett hvor du studerer vil det være perioder når du føler deg stresset. Det går bra. Snakk med venner, gjør noe du liker, ta en lur, hva som helst – bare ta et skritt tilbake og slapp av litt. Mange universiteter har noe du kan gjøre i helgene på campus som gratis filmer eller presentasjoner om alle mulig temaer – fra likestilling til verdensfreden.

Du kan søke stipend fra NORAM

Norge-Amerika Forretning tilbyr stipend og gratis veiledning til nordmenn som har lyst til å studere i USA.

 

Skrevet av Elizabeth Stang