Bani dro til NASA med Jenter og Teknologi

Dette er del 3 av Banis blogg om Minerva. Fikk du ikke lest første delen? Les hennes første post her og hennes andre post her.

Hei igjen!

Det er nå en uke siden jeg var i Houston og besøkte NASA med “Jenter og Teknologi”. Jeg er fortsatt helt paff etter en uke fylt med unike og surrealistiske opplevelser – alt fra å møte astronauter til å lære mer om romfartsteknologi fra eksperter. Disse dager er kalenderen min fylt med innleveringer og andre oppgaver, men jeg tenker stadig tilbake på opplevelsene fra denne uken.

Her er Jenter og Tekonologi jentene ved Johnson Space Centre

I dette innlegget tenkte jeg dermed å skrive litt om opplevelsene mine fra turen ettersom flere har spurt hva jeg faktisk gjorde. Jeg reiste ned til Houston med 3 andre jenter fra Norge fordi vi alle vant en konkurranse i regi av Jenter og Teknologi. Jenter og Teknologi er et prosjekt som drives av NHO, og målet deres er å inspirere jenter til å velge en teknologiutdanning ved å fremme muligheter og rollemodeller.

Så – turen: Det var hovedsakelig to deler av programmet; omvisninger og leksjoner/intime samtaler.

Kontrollrommet på Johnson Space Center

Første omvisning var på Johnson Space Center. Dette er et et romfartssenter som ligger sørøst i storbyen Houston. Det mest interessante fra omvisningen var garantert kontrollsenteret. Dette overvåker alle bemannede romfartøy. Som dere kan se på bildet under, består det av flere “stasjoner” med datamaskiner. Hver “stasjon” jobber med en egen del – f.eks. kontakt med astronautene, eller inneklimaet i en romferge (her var det inneklimaet på den Internasjonale Romstasjonen). De større skjermene viser bilder, data, og generell oversikt over hvor romstasjonen befinner seg. Det var utrolig å se hvordan alt koordineres fra Jorda og oppgavene “behind the scenes”.

Rocket V – brukt for første gang brukt i 1967

Vi fikk også besøke “Rocket Center” hvor Saturn V raketten befinner seg. Denne ble brukt til å sende amerikanere på månen. Første gang den ble tatt i bruk var i 1967 (den gang ubemannet). På bildet kan du se midt-delen av rakettens midt-del. Det tok et solid minutt å gå langs hele raketten og om man gikk nærme var det flere hundre detaljer å oppdage. Det legges enormt mange ressurser og tid for hver del av raketten. Det er rett og slett en fryd å se på de intrikate detaljene og vite at hver eneste del har en viktig rolle.

Videre hadde vi leksjoner og Q&As med eksperter fra NASA. En av mine favoritter var Juli Lander som jobber med James Webb Teleskopet. Dersom du har sett bilder fra rommet er det ganske sannsynlig at Hubble Teleskopet har tatt det. Nå går det snart “ut på dato” og vil bli byttet ut med James Webb. Da vi var på besøk var teleskopet i et isolert rom hvor det kjøres eksperimenter. Dette er en viktig del av prosjektet – ved å undersøke feil i teleskopet tidlig har teamet mulighet å ordne opp før det blir skutt opp i 2019. De har bare en sjanse når det kommer til teleskopet – budsjettet er akkurat nok, og det er ikke rom for feil.

Ikke bare det; Vi besøkte også Rice University, Baker Institute (hvor vi lærte om rompolitikk), besøke et romfartsmuseum, møtte astronautkandidat Jasmin Moghbeli, lære om romfysiologi og romferger, og snakke med eksperter som jobber med Orion-programmet. Gjett om det var lærerikt!

De mer uformelle delene av uken bestod av middager og en-til-en samtaler med ulike mennesker som jobber/jobbet hos NASA. Det er ikke hver dag du får høre om den ene dagen hvor alle trodde det skulle gå helt galt og jobbet på spreng for å løse et seriøst problem.

Jeg kunne nok skrevet mye mer om turen, men skole og innleveringer kaller. Forhåpentligvis har dere fått noen inntrykk av hva turen bød på! Under er noen flere bilder fra turen som viser deler av det vi fikk oppleve – dog er det nok ingenting som virkelig kan illustrere hvor fantastisk det var.

 

Stilige romdrakter!

Neste uke skal jeg reise til Larvik, Sarpsborg, og Kongsberg for snakke på Jenter og Teknologi sin “Jenteturné” om “En uke hos NASA og andre teknologihistorier”. Jeg gleder meg allerede til å fortelle mer om turen!
Vi snakkes!

Bani skal skrive flere innlegg i løpet av året om hvordan hun har det på Minerva Schools at KGI, så følg med!

Norge-Amerika Foreningen er en del av EducationUSA Norway, som har som formål å fremheve alle utdanningssteder og studieprogrammer i USA.
Følg EducationUSA Norway på sosiale medier:  Facebook og Instagram

Published: 2017/12/11