Takk for innsatsen, Mondale!

Av Peder Chr. Løvenskiold, styreleder i Norge-Amerika Foreningen (NORAM)

Opprinnelig publisert i Minerva.

I 1858 forlot Brita og Fredrik Mundal den norske vestkysten til fordel for den amerikanske Midtvesten. 120 år senere ble oldebarnet Walter Modale visepresident, og verken før eller senere har «Norge» vært nærmere presidentmakten i USA. At det var Walter Mondale som skulle bli eksponenten for den moderne visepresident var ingen tilfeldighet – han var en sterk personlighet. Mondale ble til tross for det store nederlaget for Ronald Reagan i 1984, et liberalt ikon. USAs tidligere visepresident var først og fremst en stor amerikaner, noe som gjenspeiles gjennom nekrologene i amerikanske medier. Men han var samtidig bevisst sine norske aner, især oldeforeldrenes bakgrunn fra Fjærland i Sogn og Fjordane.

Uttrykket Norgesvenn, fremstår ofte som en forslitt klisjé, gjerne brukt på kjendiser med perifer tilknytning til Norge. Mondale derimot var ikke bare en Norgesvenn, han var en Norgespatriot, som gjennom hele livet arbeidet for å knytte tette transatlantiske forbindelser.

Det er i det hele tatt vanskelig å overvurdere Mondales betydning for Norge.

Allerede som sittende visepresident besøkte han Norge og Sogn og Fjordane. Siden skulle han besøke oss flere ganger. I 1995 ble han tildelt storkorset av Den Kongelige Norske Fortjenstorden, mens han i 2009 var hovedgjest under Nordmanns-Forbundets feiring 4. juli i Frognerparken. To år tidligere hadde Mondale takket ja til stillingen som Norges honorære generalkonsul i Minneapolis. Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykte med god grunn stor glede over utnevnelsen. For å sitere Gahr Støre: «Mondale vil gjennom sin personlighet, unike erfaring og forankring i det norsk-amerikanske Amerika, bidra til å videreutvikle et historisk viktig interesseforhold mellom Norge og Midtvesten.» Han bekledde stillingen helt frem til han ble 82 år. Walter Mondales siste store tilknytning til Norge fant sted høsten 2015, da juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) utnevnte Mondale til æresdoktor ved UiB. En utnevnelse som ble behørig markert ved hans eget fakultet på University of Minnesota Law School.

Mondale personifiserte båndene mellom USA og Norge – et bånd som ikke er blitt mindre viktig med årene. Snarere tvert imot har den globale situasjonen aktualisert det transatlantiske samarbeid. I Norge-Amerika Foreningen (NORAM) mener vi at det er viktig å styrke forbindelsene til Nord-Amerika. Ikke bare på grunn av sikkerhetssituasjonen, men fordi Nord-Amerikas betydning for fremtidens arbeidsmarked vanskelig kan overvurderes. USAs interne problemer til tross, landet vil være sentrum for akademisk, kulturell og teknologisk utvikling i mange år fremover; for Norge vil det være avgjørende å opprettholde det sterke kontaktnettverket i USA.

USAs tidligere visepresident glemte aldri sine norske røtter, noe som var en uvurderlig ressurs for det norske samfunnet. I så måte skylder vi en stor takk til Walter Mondale. Nå er det opp til nye generasjoner å kultivere samarbeidet, slik at den sterke norske tilstedeværelsen i Nord-Amerika kan opprettholdes.